Anmeldelse: iPhone 13 Pro

af Joachim Skovgaard | 05. januar 2022

Apple iPhone 13 Pro er endelig blevet en ægte Pro-telefon, og den gør det godt på næsten alle fronter. Der er dog stadig plads til forbedring og så er det i øvrigt ikke en telefon for alle og enhver.

iPhone 13 Pro i hånden

Efter et år, hvor COVID-19 resulterede i senere udgivelse af Apple iPhone 12, kom vi i 2021 tilbage til normalen med lancering af den nyeste generation af Apple iPhone i september. Jeg stod klar i butikkerne den 24. september 2021, hvor jeg – for egne penge – købte den nye Apple iPhone 13 Pro.

Undertegnede har brugt telefonen til hverdag siden da, og jeg mener nu, at jeg har gjort mig nok erfaringer til at skrive en oprigtig og bundærlig anmeldelse af den nye flagskibstelefon fra Apple. Jeg kan allerede nu afsløre, at jeg kommer til at gå i dybden med alle detaljerne, og måske bliver det en anelse nørdet.

Så for at skåne dig, der gerne bare vil vide, hvad jeg overordnet set synes om iPhone 13 Pro, har jeg lavet nedenstående opsummering af den samlede anmeldelse. Betragt det som en lille TLDR (Too Long Didn’t Read) udgave af det, der kommer til at stå i resten af artiklen her.

Hvad synes vi?

Efter omtrent tre måneder med daglig brug af Apple iPhone 13 Pro, er dommen klar. Det er en vellykket telefon, der leverer på rigtig mange af de parametre, som en flagskibstelefon skal levere på. På trods af den meget gode batterilevetid får man en hurtig og højtydende telefon, der samtidig tager skarpe billeder og har en flot 120 Hz skærm.

Set i forhold til forgængeren (Apple iPhone 12 Pro og Pro Max) er det ikke en opgradering værd, men set i det store billede er der ingen tvivl om, at det her er en af de bedste og mest helstøbte telefoner på markedet. Den er dog også dyr, og er i virkeligheden kun det rette valg for dig, der går op i at have den nye og bedste teknologi ved hånden – og er villig til at betale for det.

Fordele ved iPhone 13 Pro

Ulemper ved iPhone 13 Pro

Årets opdateringer: En kort oversigt

Lad os starte med at tage et kig på, hvad årets opdateringer for iPhone 13 Pro bød på kontra iPhone 12 Pro, som blev udgivet i 2020. Det er et udmærket udgangspunkt for resten af anmeldelsen, og det skulle også gerne gøre det ret nemt for dig at beslutte, hvorvidt de nye opdateringer er merprisen værd.

Listen er relativ kort, og det er efterhånden ved at være tendensen, når Apple lancerer nye telefoner. Der sker tilsyneladende ikke det helt store mellem hver generation for tiden. Faktum er dog, at de ændringer der er kommet, er nogle af dem, der manglede ved forgængeren:

  • Skærmen er nu en ProMotion-skærm med en variabel opdateringsfrekvens på op til 120Hz
  • Skærmens notch (den sorte kant i toppen) er blevet en anelse smallere og lidt højere
  • Kamerasystemet er opgraderet og tager nu også makrobilleder – der er heller ikke længere forskel på Pro og Pro Max
  • Den digitale behandling af billeder og video har fået nye funktioner (ProRes, Cinematic Mode, Photographic Styles, m.m.)
  • Batteriet er blevet større og batterilevetiden bedre
  • Processorkraften er blevet en anelse bedre

Der er andre småting, men ovenstående er hovedtrækkene for opdateringerne, som jeg gerne tør kalde for forbedringer hele vejen rundt. Nu er vi alle up-to-date på, hvad der adskiller de to telefoner, så lad os lægge iPhone 12 Pro bag os for noget tid og i stedet fokusere udelukkende på Apple iPhone 13 Pro.

iPhone 13 Pro og 5G: Fungerer det?

Uanset om du er en fast læser her på siden, eller om du har forvildet dig herind specifikt for denne anmeldelse, så har du sandsynligvis spottet hjemmesidenavnet. For at ramme ind i vores fokusområde, vil jeg starte med at tale lidt om, hvordan 5G fungerer i iPhone 13 Pro.

I skrivende stund er det meget begrænset, hvor udbredt et 5G netværk vi har i Danmark. Når det så er sagt, så kobler Apple iPhone 13 Pro ubesværet på, når den fanger et signal. Ulempen ved den manglende udbredelse er dog, at det kan være svært at teste, hvordan 5G præsterer i forhold til LTE (4G) på telefonen her.

Jeg har dog gjort et forsøg, og resultaterne har jeg opsummeret i nedenstående tabel. Overvejende virker det ikke til, at 5G i øjeblikket præsterer bedre end LTE, medmindre man befinder sig lige under 5G-masten (se resultatet fra Syddansk Universitet i Slagelse). Det kan dog være svært at afgøre, baseret på dette meget lille datasæt, hvorvidt det er et problem, der ligger i telefonen eller i netværket. Jeg sætter dog mine penge på sidstnævnte.

Lokation Downloadhastighed Uploadhastighed
Rønninge Rasteplads 88,09 Mbps 7,68 Mbps
Slagelse Station 190,82 Mbps 21,78 Mbps
Fredericia Lynladestation 137,04 Mbps 7,58 Mbps
Syddansk Universitet Slagelse 520,87 Mbps 36,83 Mbps
Odense Banegård 122,06 Mbps 86,39 Mbps
O2-ringvejen i Odense 155,73 Mbps 62,77 Mbps

Kigger man mod udlandet, hvor 5G netværket er længere fremme end herhjemme, tyder testresultater også på, at vi bare må væbne os med tålmodighed indtil der bliver åbnet op for datasluserne. Med iPhone 13 Pro har du dog udstyret til at modtage netværket, når infrastrukturen når dertil.

Skærmen på den nye iPhone 13 Pro

Apple iPhone 13 Pro er udstyret med en 6,1-tommer Super Retina XDR OLED-skærm, der har 460 ppi (pixels per tomme). Størrelsen er den samme som på den billigere iPhone 13, men der er én vigtig ting, der er anderledes; iPhone 13 Pro har nemlig en opdateringsfrekvens på op til 120 Hz.

ProMotion: 120 Hz opdateringsfrekvens

Det betyder i bund og grund at skærmbilledet kan opdatere op til 120 gange i sekundet, og det giver en mere flydende oplevelse, når man bruger telefonen. Det er især noget man bemærker, når man scroller eller laver andet, hvor billedet på skærmen skifter meget og hurtigt. Det er også noget, som de færreste har tænkt, at de manglede. Realiteten er dog, at når først man har prøvet det, er det ualmindelig svært at gå tilbage til en telefon med en lavere opdateringsfrekvens.

Er du én, der straks tænker strømforbrug, når du hører at iPhone 13 Pro har en 120 Hz-skærm, så er der ingen grund til bekymring. Opdateringsfrekvensen er nemlig dynamisk, hvilket i bund og grund betyder, at den hele tiden tilpasses til det, der sker på skærmen. Står det hele stille, mens du læser noget på en hjemmeside, så opdaterer skærmen kun med 1 Hz, mens en video typisk vil resultere i 30 Hz. Ved hele tiden at tilpasse opdateringsfrekvensen sikres det, at iPhone 13 Pro ikke bruger unødigt meget strøm.

Jeg hører nok til gruppen, der ikke tidligere har følt at jeg decideret manglede en højere opdateringsfrekvens på min telefon, men når nu jeg har prøvet det, sætter jeg virkelig pris på det. Det har jeg relativt hurtigt indset, fordi der desværre endnu er apps, der ikke understøtter ProMotion (som Apple har navngivet systemet, der styrer den dynamiske opdateringsfrekvens). Det betyder, at man kan skifte fra den ene app til den anden, hvor aktiviteten i bund og grund er den samme, men opdateringsfrekvensen er forskellig.

Heldigvis er ovenstående et problem, der gerne skulle blive afviklet relativt hurtigt for de apps, der bliver opdateret regelmæssigt. Det er nemlig blot et spørgsmål om, at udviklerne tillader deres apps at understøtte den nye funktionalitet.

Så ser man bort fra ovenstående, er der ingen tvivl om, at det her er en opgradering, der er værd at tage med. Men det er også vigtigt at pointere, at hvis du aldrig har prøvet en telefon med højere opdateringsfrekvens og aldrig har tænkt, at det har været et problem, så er der måske grænser for, hvor meget du er og bør være villig til at betale for 120 Hz.

Mere skærmplads

Selvom skærmstørrelsen ikke er vokset siden sidste generation, så er der alligevel kommet lidt mere skærmplads. Den sorte ”boks” i toppen af skærmen, som bliver kaldt for en notch, er nemlig blevet en anelse smallere og en smule højere. Apple siger, at den er blevet 20% mindre, men vi snakker alligevel stadig millimeter, så det er ikke noget, man bemærker til hverdag.

Det skyldes blandt andet også, at Apple ikke har valgt at bruge den ekstra skærmplads til noget. Der bliver stadig vist den samme mængde information i statuslinjen øverst oppe, og det vil sige ikke ret meget. Jeg tænker, at man eksempelvis godt kunne have fået plads til at vise batteriprocenten hele tiden.

Og så er der en lille kuriositet; eftersom denne notch er blevet lidt højere, så er skærmen fra bunden af notchen til bunden af skærmen ikke længere i størrelsesforholdet 16×9. Det er værd at bemærke, fordi videoer typisk vises i det format, og det betyder, at man lige kan ane underkanten af den sorte notch, når man ser en video på eksempelvis Youtube i fuld skærm. Opdatering: Problemet er løst ved hjælp af en softwareopdatering, så fuld skærm er ~1 mm kortere, og derfor bemærker man ikke kanten på den sorte notch længere.

Større batteri i iPhone 13 Pro betyder færre opladninger

Batteriet i Apple iPhone 13 Pro er blevet en anelse større end i forgængeren, og det er en god ting. Faktisk har den, baseret på vores og andres erfaringer, det bedste batteri i en iPhone længe – altså lige med undtagelse af iPhone 13 Pro Max, der har et endnu større batteri.

Men hvis du ikke vil opgradere til den større Pro Max model, så får du altså den bedste batterilevetid, du kan få lige nu i en iPhone. Personligt har jeg konsekvent oplevet, at batteriet har holdt i 2 til 3 dage uden at blive opladt. Det er med et gennemsnitligt dagligt forbrug på mellem 2 og 3 timer. Dette illustreres også på billedet med de to diagrammer; et med grønne søjler og et med blå søjler. Her ses det nemlig, at dage med et forbrug på mellem 3 og 6 timer, typisk er lig med et strømforbrug på mellem 40 og 60 procent.

Der er ingen tvivl om, at det naturligvis kommer til at blive værre med tiden, men det er første gang, at jeg har oplevet en sådan batterilevetid i en iPhone. Så stort kudos til iPhone 13 Pro her. Hvad der til gengæld halter lidt efter, er dens opladningshastigheder.

iPhone 13 Pro kan nemlig oplade med 20W; det er rigeligt for de fleste, men når man ved, at der findes Android-telefoner, der kan oplade med 120W, så blegner iPhone 13 Pro lidt. Du burde dog kunne oplade din telefon fra 0-100% i løbet af halvanden times tid.

Trådløs opladning tager lidt længere tid, da det maksimalt foregår med 15W (ved brug af Apple MagSafe. Alternativt er det 7,5W ved brug af almindelig Qi trådløs opladning. Er ingen af disse opladningshastigheder helt på niveau med det, som du har behov for, er du nødt til at kigge mod Android-telefoner (det kunne eksempelvis være nogle af modellerne fra OnePlus).

iPhone 13 Pro kamera: 3x optisk zoom og makrokamera

Nu kommer vi efterhånden til det, som ifølge Apple for alvor gør iPhone 13 Pro til en Pro-telefon; kameraet – eller rettere kameraerne. Den nye iPhone er nemlig endnu engang udstyret med tre forskellige kameraer, der er endnu større end de var på forgængeren.

Bagtil finder du tre 12 MP-kameraer, der hver især har et specifikt formål. Den ene er den primære linse, der bliver brugt til de fleste billeder. Den anden er en telefotolinse, der kan klare op til 3x optisk zoom, og den tredje er en vidvinkelslinse med et 120-graders synsfelt.

Ovenstående kameraer fungerer generelt rigtig godt, og tager billeder i høj kvalitet. Det er overordnet set min oplevelse, at telefonen er hurtig til at fokusere på de rigtige ting (hvilket til dels skyldes den indbyggede LiDAR scanner). Tager man billeder i dagslys får man gode farver, og om natten og i dårligt lys slår night mode for alvor igennem, hvilket giver nogle pæne resultater.

Når du er i Apples kamera-app på iPhone 13 Pro, vil du få muligheden for enten at vælge 0,5x, 1x eller 3x zoom. Det er en genvej til at bruge optisk zoom; alt over 3x zoom vil være digitalt og vil derfor kunne ses på kvaliteten. I teorien burde der ikke være nogle problemer ved mindre end 3x optisk zoom. Jeg synes dog at have oplevet, at billedkvaliteten forringes, når man har indstillet zoomniveauet et sted mellem de førnævnte trin.

Apple iPhone 13 Pro har også fået en ny makrotilstand. Det er ikke et separat kamera, men blot en tilstand, der automatisk slår til, når du kommer tæt på objekter. Det kan være oplagt, hvis du gerne vil tage billeder af blomster, designdetaljer eller lignende.

Cinematic Mode

En af de ting, som Apple brugte meget tid på, da de skulle præsentere den nye iPhone 13 Pro, var det nye Cinematic Mode. Det er i bund og grund en Portrait Mode (som vi kender fra billeder) for video. Det vil med andre ord sige, at du her kan få noget, der ligner den her slørede effekt bag de personer eller enheder, som er i fokus.

Sløring bliver lagt på af en software, hvilket også vil sige, at man efterfølgende i redigeringen kan skifte fokuspunkter uden at skulle filme det hele en gang til. Det er rigtig smart, og generelt fungerer det relativt godt – til hobbybrug.

Telefonen kæmper nemlig med at få helt skarpe kanter mellem området i fokus og baggrunden. Det er især tydeligt, hvis det eksempelvis er en person med fyldigt hår; her vil det ofte være svært for telefonen at skelne mellem hår og baggrund.

Der er derfor et stykke endnu, før jeg kan se Cinematic Mode blive brugt til professionelle projekter. Hygger du dig dog med at gå og filme lidt i hobbyens tegn, så kan det være et værktøj, der giver dine projekter et mere professionelt look, uden at du skal til at investere i dyre kameraer og dertilhørende linser.

ProRes

Hvad der til gengæld godt kunne gå hen og blive relevant for dig, der bruger tid på at skabe videoer af høj kvalitet, er ProRes. Det er et af de ledende filformater, når det kommer til at optage og gemme video i høj opløsning (4K) – og det format understøtter iPhone 13 Pro.

Problemet er bare, at ProRes filer fylder rigtig meget. Det er sandsynligvis også årsagen til, at den mindste udgave (iPhone 13 Pro med 128 GB) ikke understøtter filformatet. Problemerne stopper dog ikke her, for som du måske allerede ved, så er Apple endnu ikke gået over til USB-C på deres iPhones. De bruger stadig Lightning-kabel, og det betyder, at det hurtigt kommer til at tage lang tid, hvis du har optaget 200 GB 4K ProRes video, og skal overføre det til en computer.

Photographic Styles

Man har længe haft mulighed for at redigere sine billeder direkte i Fotos-appen på sin iPhone. Her kan man justere på lysstyrken, kontrasten og mere. Problemet ved dette er dog, at det er ændringer, der bliver foretaget efter, at billedet er taget, hvilket kan forringe kvaliteten.

Med Photographic Styles får du muligheden for at lave presets med de samme indstillinger, men hvor de indstillinger bliver påført billedet i det øjeblik, at det bliver taget. Udover, at det kan minimere den tid, man bruger på efterfølgende at redigere sine billeder, så kan det også sikre redigerede billeder i bedre kvalitet.

Jeg har ikke brugt det meget, da jeg sådan set er meget godt tilfreds med det udtryk som billederne har, når de er blevet taget med Apple iPhone 13 Pro. Når jeg har leget med det er der dog ingen tvivl om, at det i den grad er brugbart, hvis man hælder mere til et andet udtryk.

Billede taget uden Photographic Styles.

Billede taget med Vivid Warm som Photographic Style.

Eksempler på billeder taget med iPhone 13 Pro

Nedenstående galleri er et udvalg af nogle af de billeder, som jeg har taget med iPhone 13 Pro. Billederne er fuldstændig uredigeret, og altså taget direkte fra telefonen. Jeg har dog ændret lidt på størrelsen (pixels) og så er de blevet komprimeret til 50% af deres oprindelige kvalitet ved hjælp af Photoshop. Sidstnævnte er gjort for at reducere filstørrelsen og dermed også indlæsningshastigheden af siden her.

Klik på billederne for at se dem i større udgave.

Ydeevne

Apple siger selv, at det chipset (A15), der sidder i samtlige iPhone 13-modeller, herunder Pro-udgaven, er det bedste på markedet i øjeblikket. Det kan de naturligvis sagtens sige, og det kan godt være en anelse kompliceret at teste, så tag det med et gran salt.

Når det så er sagt, så er der ingen tvivl om, at ydeevnen på iPhone 13 Pro er helt i top. Jeg har ikke på noget tidspunkt oplevet situationer, hvor telefonen ikke har kunne følge med. Den har ikke engang lige skulle tænke en ekstra omgang; alt foregår bare lynhurtigt.

Jeg er muligvis ikke den person, der stresstester min telefon mest. Men den har været brugt til gaming, brug af masser af apps på samme tid, streaming og mere. Hvis du bruger den på samme måde, så kommer du ikke til at opleve problemer – det understøttes også af de 6GB RAM som er rigeligt på nuværende tidspunkt.

Har du en iPhone 12 eller en nyere Android, vil du ikke opleve de store forskellige i ydeevne, men kommer du fra en ældre telefon, vil du sandsynligvis kunne mærke en forskel.

Konklusion

Apple iPhone 13 Pro er en god telefon; det kan vitterligt ikke diskuteres. Det er også en telefon, der har leveret en del af de ting, som manglede ved den tidligere generation – til trods for at forskellene er små. Men det koster at få den her telefon; ja faktisk så er nedenstående i øjeblikket den billigste pris for den billigste udgave af telefonen (128 GB).

Og hvis jeg skal være helt ærlig, så ville jeg ikke anbefale, at man valgte 128 GB-modellen. Størrelsen på filer, apps, billeder og så videre går tilsyneladende kun én vej, og det er op. Planlægger du at bruge din nye telefon længe, at tage mange billeder eller lignende, så gør du dig selv en tjeneste ved at købe en udgave med 256 GB eller 512 GB lagerplads. Den helt store model, når vi taler lagerplads, har 1 TB – det er måske lige i overkanten, medmindre du planlægger at give den gas med billeder og video i højeste opløsning.

Selvom prisen ikke er overraskende for Apple, så er det bare stadig mange penge for de fleste mennesker. Og at telefonen så ikke har USB-C og hurtigere opladning, ja det kan være lidt svært at forstå. Når det så er sagt, så er jeg glad for min iPhone 13 Pro, og jeg fortryder ikke mit køb.

Hvornår er iPhone 13 Pro det rette valg?

iPhone 13 Pro er det rette valg for dig, hvis du gerne vil have en telefon med et godt kamera, og i øvrigt er helt oppe og ringe over de nye funktioner som Cinematic Mode, Photographic Styles og ProRes. Her får man sin næsten-professionelle værktøjer i en flot og brugervenlig indpakning.

iPhone 13 Pro er det rette valg for dig, hvis du virkelig sætter pris på et batteri, der holder hele dagen. Der er der ingen tvivl om, at det gør i den her telefon, og batteriet er bare bedre end i tidligere telefoner fra Apple – og faktisk også bedre end i mange Android-telefoner. Det har det bare også at være, når nu man ikke kan oplade den lige så hurtigt.

iPhone 13 Pro er det rette valg for dig, der gerne vil have en kraftfuld telefon, der håndterer alle udfordringer uden at du kan mærke det på ydeevnen. Den spiller samtidig sømløst sammen med resten af Apples produkter (Macbooks, iMacs, Apple Watch og så videre).

Hvornår er iPhone 13 Pro ikke det rette valg?

iPhone 13 Pro er ikke det rette valg for dig, hvis du allerede har en iPhone 12 Pro. Jo, du får et lidt bedre kamera, et bedre batteri og en 120 Hz skærm, men det er de færreste, der kan retfærdiggøre at udskifte deres telefon på baggrund af så relativt små forskelle.

iPhone 13 Pro er ikke det rette valg for dig, hvis det er fuldstændig uoverskueligt for dig at betale mere end 8.000 kroner for en telefon. Den er nemlig dyr, og det er ikke alle, der kan se værdien i de funktioner, der adskiller iPhone 13 Pro fra eksempelvis den almindelige iPhone 13.

iPhone 13 Pro er ikke det rette valg for dig, hvis ikke du lægger vægt på nogle af de funktioner (her tænker vi især på kameraet), som gør telefonen til en pro-mobil. Så er du bedre tjent med at spare pengene og vælge en anden og billigere model.

Alternativer til Apple iPhone 13 Pro

Hvis du, efter at have læst vores iPhone 13 Pro anmeldelse, har besluttet dig for, at det ikke er den rette telefon for dig, så skal der sandsynligvis ske noget andet. Derfor har vi nedenfor samlet en oversigt over nogle mulige alternativer til iPhone 13 Pro.

Apple iPhone 13

Den almindelige iPhone 13 er samme størrelse og har samme chipset som Apple iPhone 13 Pro, men den har et kamera mindre og ingen 120 Hz skærm. Til gengæld er prisen også væsentligt lavere, hvilket kan gøre den til et mere attraktivt køb for dig, der ikke behøver de ekstra funktioner, som man får i Pro-modellen.

Apple iPhone 12 Pro

Hvis du ikke har noget imod at købe en telefon, der er so last year, så kan iPhone 12 Pro være et oplagt alternativt til iPhone 13 Pro. Her får du nemlig mange Pro-funktioner, men til en væsentligt lavere pris, fordi det nu er den ”gamle” udgave.

Apple iPhone 13 Pro Max

Vælger du Apple iPhone 13 Pro fra, fordi du gerne vil have en større telefon eller fordi du gerne vil have det absolut bedste af det bedste? Så skal du tage et kig på iPhone 13 Pro Max; her får du en skærm, der er 0,5 tommer større, samt et større batteri, der giver længere batterilevetid. Alt andet er det samme – bortset fra prisen, der naturligvis er højere.

Google Pixel 6 Pro

Hvis du ikke har noget imod at købe en Android telefon i stedet, så tag et kig på den nye Google Pixel 6. Det er mere eller mindre flagskibet over alle flagskibstelefoner på Android siden, og fordelen er også, at du her får den mest rene Android oplevelse, da telefonen er lavet af Google, der også står bag styresystemet.

Telefonen bliver ikke officielt forhandlet i Danmark, men der er danske forhandlere, der har valgt at importere den – så den kan købes.

Samsung Galaxy S21 Ultra

Går du efter rå performance, ligesom det er tilfældet med iPhone 13 Pro, så kan du med fordel tage et kig på Samsung Galaxy S21 Ultra. Det er flagskibstelefonen fra elektronikgiganten, og den kan sagtens følge med iPhone 13 Pro på mange punkter – og så er den også rimeligt prissat.

Sony Xperia 1 III

Skal det være lidt væk fra de mere mainstream mobilmærker, kan vi kun anbefale, at du tager et kig på Sony Xperia 1 III. Det er ikke en billig telefon, men der er ingen tvivl om, at det kan være et interessant alternativ til iPhone 13 Pro. Det gælder især, hvis du gerne vil finde en telefon, der også tager rigtig gode billeder.

Scroll to Top