Hvor hurtigt er 5G?

Adskillige teleselskaber er allerede ved at udrulle 5G i Danmark – og resten af verden. Det betyder, at de er i fuld gang med at give os adgang til meget hurtigere data, end vi har lige nu med 4G.

Det med højere hastigheder gælder allerede nu, selvom 5G endnu er en helt ny teknologi uden sin helt egen infrastruktur. Derfor vil hastighederne blot stige i takt med at 5G teknologien udvikles, og i takt med at man skifter over til ren 5G infrastruktur.

Men hvor hurtigt er 5G i Danmark egentlig? Og hvilke hastigheder kan vi forvente at se, efterhånden som teknologien udvikler sig? Det forsøger vi at svare på her i vores 5G hastighed guide.

Indholdsfortegnelse
  Add a header to begin generating the table of contents

  5G downloadhastigheder

  Ligesom med 3G og 4G, vil 5G hastigheder afhænge af, hvilket netværk du benytter, og hvor du befinder dig. Derfor kan det være svært at give nøjagtige downloadhastigheder, men i stedet kan vi give dig nogle estimater.

  Mens det endnu er begrænset med resultater fra danske 5G pilotprojekter, kan vi drage på lidt erfaring fra resten af verden. I Storbritannien siger de eksempelvis, at man kan forvente gennemsnitlige hastigheder, der er 100 – 150 mbps hurtigere end 4G. Med andre ord, vil 5G downloadhastigheder til en start befinde sig mellem 130 og 240 Mbp i gennemsnit. Har man fuldt signal til en 5G mast på en god dag, kan man forvente tophastigheder på helt op til 1 Gbps.

  Indtil vi har haft mulighed for at afprøve 5G netværk rundt omkring i landet, kan vi dog ikke sige præcist, hvor hurtigt 5G i Danmark egentlig er. Hvad vi til gengæld kan sige, er at hastighederne løbende vil forbedres, når først et udbredt 5G netværk er etableret.

  Efterhånden som teknologien udvikles, og 5G hastigheder bliver mindre afhængige af langsomt og forældet 4G infrastruktur, forventer man at vi kan nå hastigheder på op mod 1.000 gange højere end vi lige nu oplever ved brug af 4G. Det er absolut en af de mere ambitiøse estimater, og der er da også mere forsigtige bud, der gætter på at 5G ”blot” er 100 gange hurtigere end 4G.

  Under alle omstændigheder er der ingen tvivl om, at 5G hastigheder bliver lig noget vi aldrig har set før, når det kommer til mobilnetværk. I teorien kan den nye generation af data til mobilen, være hurtigere end det fibernet, som du lige har fået installeret i boligen.

  Tabellen nedenfor forsøger at illustrere netop dette:

  Netværkstype Gennemsnitlig downloadhastighed Højeste downloadhastighed Teoretisk downloadhastighed
  3G 8 Mbps 20 Mbps 42 Mbps
  4G 32,5 Mbps 90+ Mbps 300 Mbps
  5G 130 - 240 Mbps 1 Gbps 10 - 50 Gbps

  5G uploadhastigheder

  Eftersom det er de færreste, der for alvor bruger deres telefon til at uploade store tunge filer, er det ikke noget, der bliver snakket forfærdelig meget om. Det gør det dermed svært for os at formidle videre.

  Den umiddelbare information, der er tilgængelig, lyder dog på, at man på sigt vil kunne komme til at opleve uploadhastigheder på op til 10 Gbps. Hvis det er et tal, der får dig helt op at ringe, må vi desværre skuffe dig. Du skal nemlig slå koldt vand i blodet og væbne dig med tålmodighed, for der går længe før vi ser sådanne 5G hastigheder inden for upload.

  Det første stykke tid, kan du nok bedre regne med, at 5G uploadhastighed er cirka halvdelen af din downloadhastighed. Med andre ord kommer du sandsynligvis til at kunne uploade med et sted mellem 65 og 120 Mbps.

  Responstid (latency)

  Hastighed er ikke alt, når det kommer til at have hurtig adgang til internettet. Reponstid, også kaldet latency, er også vigtigt – det vil enhver gamer kunne fortælle dig. Responstiden er den tid, det tager netværket at svare på en henvendelse. Dette svar skal komme allerede inden noget begynder at indlæse, og en lang repsonstid kan derfor være kritisk både i forhold til vores tålmodighed og i forhold til eksempelvis gaming, hvor hvert nyt klik med musen eller tryk på skærmen er en ny henvendelse.

  Når man laver ting, hvor der helst ikke må gå for længe fra man trykker et sted, til der sker noget, er man altså meget afhængig af en lav repsonstid. Og det er her 5G kommer ind i billedet.

  Indtil nu har vi nemlig døjet med responstider for 3G og 4G på henholdsvis 60 ms og 50 ms – men med 5G forventer man at kunne opnå responstider på helt ned til 1 ms. Med andre ord, kommer man ikke til at kunne mærke nogen ventetid overhovedet.

  Netværkstype Millisekunder (ms)
  3G 60 ms
  4G 50 ms
  5G 1 ms (teoretisk)

  Som med hastighederne ovenfor, er det her et endeligt mål, og ikke den aktuelle status på de responstider, som vi kan opnå med 5G lige nu og her. Og ligesom med hastighederne kan vi ikke for alvor teste 5G responstid i Danmark, før det er mere udbredt. Men andre steder i verden har man målt tider på under 30 ms og sågar under 5 ms. Altså en klar forbedring i forhold til 4G.

  Udover at en hurtig reaktionstid er rart, når man gamer eller liker et billede på Instagram – så er det også utrolig vigtigt for udvikling af fremtidige teknologier. Med 5G kan man pludselig i langt større grad fjernstyre kraner, gravkøer, og andre bygningmaskiner, man kan udvikle selvkørende biler, og meget mere.

  Ingen af disse ting, er noget vi kommer til nødvendigvis at mærke i vores hverdag som privatpersoner fra en start – men 5G kommer til at gøre en kæmpe forskel inden for alverdens brancher og industrier på en måde, der gerne skulle komme os til gode i sidste ende.

  Hvad betyder alt dette?

  Sevlom det kan virke lidt abstrakt lige nu, at du kan opnå downloadhastigheder på op mod 10 Gbps eller mere, betyder det i bund og grund bare, at du kommer til at have meget nemmere adgang til alt.

  Selvom du ikke får adgang til de helt høje hastigheder fra dag 1 af, vil 5G hastigheder være højere end det vi hidtil har haft adgang til på farten. Det betyder, at du uden problemer kan downloade film fra din streamingtjeneste, hente sange ned på Spotify eller hente og spille store spil – alt sammen noget, der tidligere har været bedst at gøre på WiFi.

  Derudover betyder den høje 5G hastighed også, at flere vil vælge almindeligt bredbånd fra, til gode for en router med et 5G simkort – simpelthen fordi det er hurtigere end det bredbånd de kan få leveret til boligen.

  Virksomheder kommer også til at drage nytte af dette, og det betyder eksempelvis at vi i sidste ende kan komme til at se flere førerløse biler og lastbiler på vejene, at entreprenører kan styre deres maskiner fra kontoret eller fra skurvognen, og så videre – alt sammen fordi 5G er så meget hurtigere end tidligere generationaf mobilnetværk.

  Er du stadig i tvivl om, hvad 5G er? Så læs med i vores artikel her, hvor vi forklarer meget nærmere.

  Scroll to Top