Hvad er 5G?

Verden over er teleselskaber, stater og virksomheder i gang med at udrulle 5G netværk. Også i Danmark begynder vi så småt at tage den nye teknologi til os – også selvom den brede del af befolkningen ikke aner, hvad det betyder.

Det kan vi heldigvis gøre noget ved. Hvis du er en af dem, der har hørt 5G nævnt i medierne, og har tænkt: ”Hvad er 5G?” Så er du kommet til det rette sted. Hjemmesiden her er dedikeret til at formidle information omkring 5G netværk i Danmark og resten af verden.

Læs med i artiklen her for at få et hurtigt overblik over praktisk talt alt du behøver at vide om 5G.

Indholdsfortegnelse
    Add a header to begin generating the table of contents

    Hvor hurtigt er 5G?

    5G er femte generation af det mobilnetværk, som din telefon bruger, når du eksempelvis surfer på nettet, når du er væk hjemmefra. Normalt kalder vi det data, og det symboliseres via et 3G eller 4G symbol i øverste hjørne af din telefons skærm. Den primære forskel på de to generationer af mobilnetværk er hastigheden. Det vil altså sige, at 4G er hurtigere end 3G – og at 5G vil være hurtigere end 4G.

    Og netop hastigheden er årsagen til, at 5G kommer til at være så vigtig for samfundet. Derfor har vi også lavet en separat artikel omkring 5G hastigheder, men vi opsummerer lige de vigtigste ting her.

    I bund og grund kan du i øjeblikket downloade med omkring 32,5 Mbps, når du er koblet til 4G-netværk i Danmark. Det svarer til, at du kan downloade en HD-film via eksempelvis Netflix på 7 minutter. Med 5G vil du opleve gennemsnitlige hastigheder på over 130 Mbps, hvilket betyder, at det kommer til at tage mindre end 1 minut at downloade en tilsvarende film.

    Som tabellen til højre viser, kan du 5G nå op på hastigheder omkring 10 Gbps. Det er rent teoretisk, men 5G netværket kommer til at udvikle sig løbende, og hastighederne forventes derfor at blive forbedret i takt med denne udvikling.

    Netværkstype Gennemsnitlig downloadhastighed Maksimal downloadhastighed Downloadtid af HD film
    3G 8 Mbps 1 dag eller mere
    4G 32,5 Mbps 100 Mbps 7+ minutter
    5G 130 - 240 Mbps 1-10 Gbps 4 - 40 sekunder

    Responstid er, hvor lang tid det tager et netværk at svare på en forespørgsel. Det vil sige, at en hurtigt downloadhastighed kan være ligegyldig, hvis responstiden er høj.

    Når din telefon er på et 4G-netværk, vil responstiden typisk befinde sig omkring 40-50 ms (millisekunder), mens 5G har en omtrent halv så lav responstid. Også her snakker man om teoretiske værdier på helt ned til 1 ms.

    Netværkstype Gennemsnitlig responstid
    3G 65 ms
    4G 40 - 50 ms
    5G 20 ms
    5G (teoretisk) 1 ms

    Du kan muligvis allerede nu forestille dig en lang række ting, der kan forbedres ved brugen af 5G. Men hvis fantasien skal hjælpes på vej, kan du nedenfor se et par forskellige eksempler på, hvordan 5G vil ændre vores liv.

    Hvordan kommer 5G til at ændre vores liv?

    Der er ingen tvivl om, at 5G kommer til at ændre vores liv på mange måder. Der er de helt åbenlyse resultater af den højere hastighed; nemlig at vi kommer til at kunne downloade alverdens indhold meget hurtigere. Det vil gøre film og videoer i høj opløsning (4K, 8K og højere) mere brugbart, fordi man vil kunne se det på farten uden lange loadingtider.

    Men der er også de mindre åbenlyse ting, som vi forsøger at komme med eksempler på her:

    5G gaming

    Eksempelvis er der ingen tvivl om, at 5G kan åbne op for at spille på farten. Det gælder via det man kalder cloud gaming og gaming på mobiltelefoner. Med adgang til et 5G netværk, kan man pludselig proppe større spil, med bedre grafik og mere velfungerende muligheder for at spille online med personer verden over.

    Den hurtige læser tænker måske, at det er da ligegyldigt hvor hurtigt 5G er, hvis ikke telefonen har specifikationerne til at trække tunge spil. Og det er her cloud gaming kommer ind i billedet.

    Hvad er cloud gaming?

    Problemet for mange er, at deres telefoner og bærbare computere ikke kan håndtere alle de nyeste spil. For at gå denne udfordring i møde, er der flere virksomheder, der er begyndt at tilbyde cloud gaming.

    I bund og grund betyder det, at der står en server i et datacenter, som du kobler op på via internettet fra enten din telefon eller computer. Serveren er udstyret med al det nyeste hardware, og kan derfor køre alle de nyeste spil uden problemer. Med cloud gaming streamer du egentligt det, der sker på serveren, så det ikke er anderledes end at se en Netflix serie – forskellen er blot, at du styrer hvad der sker i det du streamer.

    Det har været muligt at foretage såkaldt game streaming i et par år efterhånden, men det kræver en ekstraordinær god internetforbindelse, for at det rent faktisk giver mening at gøre. Med 5G cloud gaming er der ingen tvivl om, at dette er et område, der virkelig vil ekspandere i de kommende år. Dette skyldes både den højere hastighed og den lavere responstid på netværket.

    5G bredbånd

    I Danmark er vi generelt udmærket stillet i forhold til at have adgang til bredbånd med fornuftige hastigheder. Der er dog fortsat boliger, der kun kan modtage bredbånd gennem telefonstik eller antennestik, og det er ikke altid at hastighederne er tilstrækkelige – især ikke, hvis man er en familie, der skal streame serier og film på adskillige enheder ad gangen, samtidig med at der bliver gamet på børneværelserne.

    5G bredbånd kan være svaret til dem, der oplever udfordringer med netop dette. I stedet for at man fysisk er koblet op til en internetledning, kan man få en 5G router med et simkort i, som i bund og grund fungerer ligesom en telefon med internetdeling.

    Potentialet er gevaldigt, og hastighederne kan sagtens konkurrere med fibernetværk. Vi er derfor ikke i tvivl om, at der vil være en stigning i antallet af personer, der ønsker 5G bredbånd i stedet for en traditionel bredbåndspakke gennem deres telefonstik.

    Fjernarbejde

    Ovenstående er ting, som man måske godt kunne have forestillet sig, at 5G ville medføre. Noget som de færreste har haft i tankerne er til gengæld fjernarbejde. Med 5G netværk i hele verden, vil det lige pludselig være muligt at udføre arbejdsopgaver via en computer og en internetforbindelse, som tidligere har krævet at man var fysisk til stede.

    Udover, at man naturligvis kan arbejde hjemmefra med konferenceopkald i 8K opløsning, så er der også andre spændende ting undervejs. Eksempelvis er der nogle entreprenører, der undersøger muligheden for at fjernstyre gravkoer og andre store maskiner. Samtidig åbner 5G også op for muligheden for at læger og kiruger kan udføre deres arbejde verden over ved at fjernstyre robotter.

    Mulighederne er altså mange, og der er ikke usandsynligt at flere og flere vil kunne skære ned på antallet af dage, hvor de behøver at møde op på arbejdspladsen.

    Internet of Things (IoT)

    Internet of Things er ikke en ny ting. Du har sandsynligvis hørt begrebet blive brugt om alt fra køleskabe til termostater. Helt basalt dækker begrebet over helt almindelige ting, der bliver forbundet til internettet, og dermed kan styres fra telefoner, tablets og computere.

    Problemet med Internet of Things har været muligheden for tilstrækkelig opkobling, men med 5G er der ingen tvivl om, at det vil blive mere og mere almindeligt at se praktisk talt alt være opkoblet til internettet.

    Smarte byer

    I forlængelse af Internet of Things kan vi nævne de smarte byer. Her tager man skridtet videre, og gør byerne og vores samfund mere opkoblet. Det gælder eksempelvis i form af lyskryds, der automatisk tilpasser sig trafikken – og som kobler op til bilerne på vejene, så bilisterne løbende modtager direkte informationer om trafikken.

    Derudover, kan 5G være med til at effektivisere strømforbrug, give renovationsvirksomhederne besked om, hvornår skraldespandene trænger til at blive tømt, og så videre.

    Og det er især lige præcis ting som disse, der for alvor kommer til at drage nytte af et nyt og hurtigere 5G netværk – i endnu større grad end de smarte ting i dit hjem.

    Smarte biler

    5G rammer også bilbranchen, hvor bilerne vil koble op til hinanden og til de smarte byer, for hele tiden at tilpasse sig trafikken, lyssignaler og vejarbejder – og dermed vejlede føreren heromkring.

    I sidste ende betyder det, at 5G netværk får os meget tættere på selvkørende biler. Hvis du vil nørde endnu mere med det, har konsulentbureauet McKinsey & Company skrevet en fornuftig artikel om, hvordan 5G kan hjælpe bilbranchen på vej fremad.

    Hvordan virker 5G?

    Teknologien bag 5G kan være en anelse kompliceret, og det er derfor ikke helt nemt at forklare hvordan 5G virker. Men hvis vi skal simplificere det, så er 5G ikke meget anderledes end 3G og 4G; det består af en mast, der udsender en bestemt radiofrekvens til din telefon. Med dette radiosignal følger den data, som din telefon bruger, når du tilgår internettet på farten.

    5G er en forkortelse for femte generation – det er altså blot den femte og nyeste udgave af det vi kalder mobilnetværk. Det betyder højere hastigheder, lavere responstid og en række andre forbedringer sammenlignet med tidligere generationer.

    En af de helt store forskelle er dog, at 5G bruger væsentlig højere frekvenser end både 3G og 4G. Fordelen ved dette er præcis dem, som vi nævnte ovenfor, men det er ikke alt sammen guld og grønne skove. Udfordringen ved at benytte høje frekvenser er nemlig, at de ikke har en lige så lang rækkevidde. Det betyder at man skal benytte sig af mindre signalforstærkere mellem de større master.

    Det betyder at man skal bygge en ny mobil infrastruktur – blandt andet vil man komme til at se disse signalforstærkere i lygtepæle, på tage af huse, og andre steder. De er noget mere diskrete end en regulær mast, men det vil uden tvivl kræve tilvænning at se dem i gadebilledet.

    I forhold til de regulære mobilmaster vil man i de fleste tilfælde kunne opgradere disse til at understøtte 5G netværk. Derfor forventer vi ikke at se mange nye store master i Danmark.

    Der foregår naturligvis meget mere bag scenen, når det kommer til at få 5G til at virke. Heldigvis behøver du ikke at sætte dig ind i alt det tekniske, for at gøre brug af det nye og hurtige mobilnetværk. I stedet skal du blot have en 5G telefon og et 5G abonnement, så kan du forbinde til dit lokale netværk præcis som, når du forbinder til 3G eller 4G.

    Hvad er den nuværende status på 5G i Danmark?

    Man kan desværre ikke bare klikke på en knap med teksten: ”Aktivér 5G i Danmark”. Der skal naturligvis etableres signalforstærkere, som vi gennemgik tidligere, master skal opgraderes, signalstyrker og dækning skal testes, og så videre. I Danmark er vi forholdsvist langt med etablering af et 5G netværk, men vi er overhovedet ikke i mål.

    Derudover er femte generation af mobilnetværket en kombination af en lang række teknologier, der arbejder sammen. Disse teknologier udvikles naturligvis løbende, og derfor udvikles 5G også løbende. Som nævnt af flere omgange befinder vi os i øjeblikket på et meget tidligt stadie af 5G teknologien, og der er derfor lang vej igen, før vi ser nogle af de helt vilde effekter, som man mener vil blive skabt af 5G – det gælder eksempelvis almen adgang til hologrammer og 100 procent selvkørende biler.

    Hvad vi derimod kan nyde godt af allerede fra start af, er hurtigere internethastigheder, der betyder muligheden for gaming uden lag, for at streame gaming via internettet (cloud gaming), og så videre.

    Det samme gælder for Internet of Things, som allerede nu er en stor ting, og som kun vil blive større med årene. Inden længe kan alverdens hverdagsting snakke sammen på kryds og tværs, alt sammen med det formål at gøre livet nemmere for brugerne.

    Ulempen ved 5G er naturligvis, at det kun har en positiv indflydelse, der hvor der er dækning. Og mens vi som nævnt er godt på vej med at udbrede 5G i Danmark, går der stadigvæk et godt stykke tid før alle har adgang til 5G i Danmark.

    FAQ - Ofte Stillede Spørgsmål

    5G er sådan en ny teknologi, at der ikke er ret mange, der ved noget om den. Derfor har man naturligvis en lang række spørgsmål, som man gerne vil have besvaret. Nedenfor har vi samlet nogle af de spørgsmål, som vi oftest hører, når det kommer til 5G netværket i Danmark – og resten af verden. Forhåbentlig kan du finde svar på dit spørgsmål – hvis ikke, skal du naturligvis være velkommen til at kontakte os.

    Listen over ofte stillede spørgsmål vedr. 5G opdateres løbende.

    Er 5G sikkert?

    Det korte svar er ja. Man har i mange år forsøgt at undersøge effekterne ved brug af mobiltelefoner og den radiofrekvens, som data er – og indtil nu har man ikke fundet beviser på, at det kan påvirke dit helbred.

    De fleste af disse undersøgelser er foretaget før 5G er blevet udbredt, og man har altså undersøgt effekterne af 4G, 3G og ældre teknologier. Konceptet bag teknologierne er den samme, 5G kører blot på nogle højere frekvenser, og det menes ikke, at det vil ændre på resultaterne af hidtidige undersøgelser.

    Så ja – med vores nuværende viden, er 5G sikkert.

    Hvis du vil vide mere om 5G og sikkerhed, så læs vores artikel “Er 5G farligt?

    Skal jeg købe en ny telefon for at bruge 5G?

    Sandsynligvis.

    Medmindre du for nyligt har købt en ny telefon, der er kompatibel med 5G, så skal du købe en ny telefon, for at gøre brug af 5G i Danmark. Det er endnu begrænset, hvor mange telefoner, der kan købes med 5G, men dine muligheder øges hele tiden.

    For en opdateret liste over 5G telefoner i 2020, kan du hele tiden kigge med på forsiden af hjemmesiden her.

    Er Huawei involveret i 5G i Danmark?

    Som det ser ud lige nu, bliver Huawei mindre involveret i 5G i Danmark. TDC har meldt ud, at de i stedet arbejder sammen med den svenske virksomhed Ericsson om at udrulle 5G i Danmark.

    I øjeblikket er Ericsson fra Sverige, Nokia fra Finland og Huawei fra Finland de tre primære virksomheder, som har ressourcerne til at etablere 5G netværk på landsplan.

    I mange lande har man valgt Huawei til at klare den teknisk tunge opgave, men flere og flere lande begynder nu at frygte, at den kinesiske regering kan og vil bruge Huawei til at spionere. Vælger den kinesiske regering at gøre dette, er det kritisk for ethvert lands sikkerhedsmæssige infrastruktur – og derfor er det positivt, at TDC har valgt Huawei fra til gode for svenske Ericsson.

    Også mobilselskabet 3 har netop meldt ud, at de er villige til at vælge Huawei fra til at udrulle 5G i Danmark – hvis det bliver aktuelt. Dette sker på trods af, at 3 i dag benytter Huawei til at levere deres 4G udstyr, men som Morten Christiansen fra teleselskabet siger, så er Huawei blevet et issue.

    Vil der være 5G dækning på landet?

    Ja – men ikke til en start. Teleselskaberne starter nemlig med at etablere 5G i større byer, da det er i byerne, at de kan levere 5G til flest mennesker for færrest omkostninger.

    Planen er dog, at det meste af Danmark vil have 5G dækning på sigt – men det er desværre nok endnu et par år ude i fremtiden. Så hvis du bor på landet må du forvente, at går længere tid før du har 5G dækning, end hvis du bor i byen.

    Kan jeg opgradere til 5G?

    Ja.

    Det er blot et spørgsmål om at anskaffe sig en 5G telefon og tegne et mobilabonnement med et teleselskab, der har 5G master.

    Video om 5G

    Er du interesseret i at vide mere om 5G? Så bør du overveje at se denne video udført af den populære tech-Youtuber Marques Brownlee. Han gennemgår grundigt 5G, hvad det er, og hvor hurtigt det er – du skal blot have i mente, at videoen er optaget i USA tilbage i sommeren 2019.

    Derfor er det ikke en aktuel status på 5G i Danmark, men nærmere en forklaringsvideo, der kan give et godt eksempel på, hvad vi kan forvente af 5G.

    Scroll to Top