Tekniker ved telemast

Nyhed: Teleselskabet 3 går live med 5G

Flere danskere kan inden længe se frem til at få adgang til det nye 5G datanetværk, når et af Danmarks største teleselskaber går i luften med de nye 5G frekvenser for første gang i Danmark. Det kommer til at ske i december 2020, og i første omgang er det Københavnerne, der kommer til at nyde godt af netværket.

Henover de næste halvandet år, vil teleselskabet 3 arbejde målrette med at udbrede 5G-netværket til resten af Danmark, samtidig med, at der langsomt bliver skruet op for hastigheden.

Indholdsfortegnelse
  Add a header to begin generating the table of contents

  Du må vente lidt endnu på de trådløse ”fiber”-hastigheder

  Lanceringen af 5G i Danmark er interessant, fordi det potentielt set gør det muligt, at få fiber-lignende hastigheder – bare trådløst. Det vil altså sige, at du i teorien kan komme op og ramme adskillige GB/s via din telefons datanetværk. Det er hastigheder, der hidtil har krævet en fysisk opkobling til et fibernetværk.

  Vi må dog vente lidt endnu på hurtige hastigheder som disse, da første fase af 3’s udrulning af 5G-netværket vil have en maksimal hastighed på 250 MB/s. Det er dog blot indtil foråret 2021, hvor Energistyrelsen åbner op for adgang til det nye 3,5 GHz-bånd, som gør det muligt at gøre 5G endnu hurtigere.

  Til den tid forventer 3 at kunne levere 5G-hastigheder på omkring 1 GB/s.

  5G udrulning fra 3: Sådan er planen

  Det kræver naturligvis en større investering fra teleselskabet 3’s side at udrulle det nye 5G-netværk til deres kunder. Derfor vil det ske i faser, hvor vi efterhånden er flere og flere, der vil få adgang til de nye hastigheder.

  Som nævnt tidligere kommer 3 til at starte i København i december 2020, hvorefter de vil udvide til hele Danmark frem til juni 2022. Det er altså ikke alle, der får adgang lige med det samme. Det behøver dog ikke at være så stort et problem, fordi man også behøver en 5G telefon, før man kan benytte sig af det nye netværk. Og medmindre du netop har købt ny telefon, har du sandsynligvis ikke en 5G-kompatibel telefon endnu alligevel.

  Så den løbende udrulning giver dig blot bedre tid til at få udskiftet din telefon.

  december 2020

  Fase 1

  Udvalgte steder i København får adgang til det nye 5G-netværk fra 3.

  december 2020

  marts 2021

  Hurtigere netværk

  Energistyrelsen sender 3,5 GHz-båndet på auktion, hvilket tillader hastigheder op mod 1 GB/s.

  marts 2021

  juni 2021

  Fase 2

  Omtrent 1/3 af 5G-netværket forventes at være udrullet i Danmark. Her vil det meste af Sjælland, samt enkelte dele af Sønderjylland og Østjylland blive prioriteret.

  juni 2021

  december 2021

  Fase 3

  Op mod årsskiftet mellem 2021 og 2022 forventes det at 3/4 af 3’s 5G-netværk vil være udrullet. Dermed får Fyn, samt resten af Sønderjylland og Østjylland også adgang til 5G.

  december 2021

  juni 2022

  Fase 4

  I sommeren 2022 forventer 3 at kunne levere 5G til hele Danmark.

  juni 2022

  2022 - 2025

  Fase 5

  Teleselskabet 3 vil arbejde på at forbedre 5G-netværket, så det er det mest almindelige mobile bredbånd blandt deres kunder i 2025.

  2022 - 2025

  Derfor er 5G interessant

  Det er ikke alle, der har lige stor forståelse for, hvorfor udrulningen af en ny generation af mobilt bredbånd kan være interessant. Og det er da heller ikke det mest ophidsende, men det er nu engang sådan, at 5G vil åbne op for en hel masse muligheder; både for private og for erhverv.

  Radionetværkschef hos 3, Stefan Ring Støhrmann har sat lidt ord på effekten af 5G på den korte og lange bane i forbindelse med nyheden om, at 3 nu officielt åbner op for 5G til deres kunder.

  "På den korte bane kan 5G være med til at sikre, at der er kapacitet i netværket til, at kunderne fortsat har en god og stabil mobilforbindelse, selv om dataforbruget stiger, og det vil forbedre dækningen indendørs i de områder, hvor signalerne har svært ved at trænge igennem."
  Stefan Ring Støhrmann
  Radionetværkschef

  Men det er især på den lange bane, at vi for alvor kommer til at se effekten af 5G, hvis man spørger Støhrmann – og en lang række andre eksperter:

  "På den lidt længere bane – fra omkring 2021 og frem – bliver 5G i stand til at levere næste generations mobile bredbånd, som har hurtigere download og større kapacitet. Det går også under navnet ’trådløs fiber’. Og kigger vi endnu længere frem vil 5G om nogle år kunne byde på banebrydende nye oplevelser, når forskellige industrier for alvor begynder at udnytte mulighederne ved 5G’s øjeblikkelige, trådløse højhastighedsforbindelser. Så vil vi sikkert se selvkørende biler, udbringning af varer med droner og fjernstyrede operationer, og Live Virtual Reality og Augmented Reality vil blive hverdagskost.”
  Stefan Ring Støhrmann
  Radionetværkschef
  Scroll to Top